Business & Energy Solutions
uw partner voor inkoop van energie, begeleiding in verduurzaming en besparing van kosten

Onze marktontwikkelingen, Nieuws & Energetisch blog,


2022-07-17

Week 28-2022: Energetische gemakzucht

Zittend aan de tuintafel op vakantie, met uitzicht op het zwembad en de kinderen die spelen, kan ik mij er niet aan onttrekken: Overal lees je nieuwsberichten over de Nederlandse Energiemarkt, en geen van de berichten die je leest is ook maar enigszins rooskleurig.

We hebben ons er in de laatste decennia in ons land allemaal schuldig aan gemaakt, aan Energetische gemakzucht. Een land dat, ondanks dat de politiek ons nog steeds anders wil doen laten geloven, volledig in de tang zit van de Russische aardgasmaffia, geleid door een meneer die eigenlijk al veel te lang aan de macht is. Jarenlang hebben wij het gas dat in Nederland gewonnen is in Groningen, opgestuurd naar Poetin en consorten om hier kwalitatief minder goed gas voor terug te krijgen. En nu….. juist nu de politiek met maatregelen komt om de gevolgen van aardgaswinning in Groningen een halt toe te roepen, breekt er een oorlog uit in de achtertuin van Poetin met als gevolg dat iedereen, consument en bedrijf, meer voor gas betaald dan ooit. Afgelopen week heeft deze meneer ook nog even de levensader voor gas richting ons deel van Europa afgesloten “voor onderhoud”. Gevolg: zowel stroom als gas zijn niet meer te betalen en worden hoe langer hoe meer een extreem luxe-artikel.

Energetische gemakzucht…. Ontstaan doordat de BV Nederland is blijven gokken op elektriciteit die opgewekt wordt uit aardgas, en netbeheerders voor elektriciteit en gas vol in zijn blijven zetten op het verdienmodel dat daar onlosmakelijk aan vast zit. Net als bij elektriciteit is het grootste deel van de prijs die per m3 betaald wordt belastingen en kosten voor de netbeheerder. Voor deze partijen zou het helemaal niet goed zijn als er opeens geen gas meer wordt afgenomen door bedrijven en door consumenten. Sterker nog: het zou resulteren in miljarden op jaarbasis die niet in de kas binnenkomen. Pas nu, nu het kalf eigenlijk al lang verdronken is, mogen de kolencentrales (overigens de meest schone exemplaren in Europa - zo niet ter wereld) weer harder gaan draaien en is het ineens bespreekbaar om toch nucleaire centrales te onderzoeken. Veel te laat natuurlijk, maar het is een stapje. Pas over 10 jaar zullen we dan, op z’n vroegst, hier het profijt van ondervinden. Terwijl u dit leest hoor ik u denken: En het nucleaire afval dan? Ja….. dat is de keerzijde van deze oplossing, maar zeker beter dan in de kou zitten. Nucleaire energie is CO2 neutraal en heel erg schoon. Alleen voor de verbruikte splijtstof moet wel een oplossing worden gevonden.

Vanuit mijn beroepsdeformatie lees ik alle berichten, en zie hierin de grote tegenstrijdigheden dan wat beter dan de gemiddelde Nederlander. Hugo de Jonge riep op 17 mei 2022 in de media, dat met ingang van 2026 een hybride warmtepomp verplicht gaat worden in iedere woning. Super Hugo! Eindelijk een verduurzamingsstap in de goede richting. Alleen een beetje jammer dat een maandje later Rob Jetten met het bericht komt dat de stroomnetten ramvol zitten en grote delen van Nederland geen grote stroomaansluitingen meer kunnen krijgen. Wil je als ondernemer zonnenpanelen? Superleuk meneer de ondernemer!! Maar helaas gaan we niet meer akkoord dat u stroom terug levert aan het netwerk.

Lees het maar eens even goed door: Hugo de Jonge wil iedereen verplicht aan de hybride warmtepomp (die fors elektriciteit wil hebben om te kunnen werken ) terwijl Rob Jetten roept dat het stroomnetwerk vol zit en er straks geen mogelijkheid meer is om meer stroom te transporteren. Tel hier nog even bij op dat de rekenkamer een rekenfoutje maakte van 80 TWh (80 miljard kWh) in de prognoses en we hebben een trein zonder remmen die keihard op de afgrond afgaat.

Zowel de netbeheerders voor elektriciteit als de hoogspanningsnetbeheerder hebben onvoldoende opgelet. Door de elektrificatie van onze maatschappij is er meer behoefte aan elektriciteit dan ooit tevoren. We rijden zoveel mogelijk elektrisch, proberen elektrisch te verwarmen met warmtepompen, koken niet meer op gas maar op een inductiekookplaat, proberen in onze eigen energiebehoefte te voldoen door zonnepanelen waardoor er steeds meer elektriciteit komt. Zoveel, dat het nu niet meer weg te werken is.

Wordt het niet eens tijd dat er iemand na gaat denken in politiek Den Haag? Nadenken over hoe we dit op kunnen lossen zonder dat iedere Nederlander er keihard op een uiterst negatieve manier door wordt geraakt? Oplossingen als slimme netwerken waarin energie op lokaal wordt opgewekt en lokaal wordt verbruikt? Oplossingen als versnelde aanleg van nucleaire centrales waardoor elektriciteit betaalbaar blijft?
Oplossingen als energie-opslag waardoor opgewekte energie op een later moment gebruikt kan worden?
en als laatste……….
Een oplossing waarmee we onze woningen en bedrijven kunnen voorzien van elektrische verwarming zonder extreem hoog stroomverbruik.

Vooral de laatste zou een echte game-changer zijn! Wat als we ons woning warm kunnen houden en warm water kunnen krijgen met een apparaat dat alleen elektriciteit verbruikt voor verwarming en warm water met het elektrisch vermogen van een gemiddelde stofzuiger? Dus duurzaam verwarmen zonder dat je eerst je hele huis moet voorzien van kostbare aanvullende isolerende maatregelen maar zo over kan stappen? Economisch misschien niet de beste oplossing, want iedereen zou die stap meteen maken en deze eerder doen dan isolatie aanbrengen, maar toch!

Op het laatste gebied zijn serieuze ontwikkelingen gaande, die een grote kans maken om op korte termijn beschikbaar te zijn voor de consument en eindgebruikers als bedrijven. Als hierover meer bekend is, kunt u in dit blog er meer over lezen.

Voor nu…. Toch maar even checken of de verwarming van het zwembad wel hoog genoeg staat. Energetische gemakzucht heeft comfort als voordeel, en zwemmen in een onverwarmd koud zwembad is ook maar niets :-)

Fijne vakantie!

Admin - 12:48:27 | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

Om geautomatiseerde spam zoveel mogelijk te beperken, is deze functie beveiligd met een captcha.

Hiervoor moet inhoud van de externe dienstverlener Google worden geladen en moeten cookies worden opgeslagen.