3L Energy Solutions
uw partner voor inkoop van energie, begeleiding in verduurzaming en besparing van kosten

Onze marktontwikkelingen, Nieuws & Energetisch blog,


2024-03-12

Congestie?? Hoe ga je daarmee om?

Grootverbruiksaansluitingen aanvragen voor je nieuwe bedrijfspand, of om de uitbreiding van je bestaande pand mogelijk te maken en ervoor te zorgen dat je nieuwe medewerkers hun EV kunnen opladen? Momenteel is het simpelweg niet mogelijk! een woord dat 10 jaar geleden totaal onbekend was, is nu het meest gehoorde woord als het gaat over uitbreiding van een bedrijf, nieuwbouw, realisatie van laadoplossingen voor EV of verduurzaming van bedrijfspanden….. CONGESTIE!

Inmiddels is bekend, dat grote delen van Gelderland pas op zijn vroegst in 2029 weer de mogelijkheid krijgen om grootverbruik elektriciteitsaansluitingen te realiseren door onvoldoende capaciteit op het hoogspanningsnet van TenneT. Die 2029 is overigens een verwachting! Zeer waarschijnlijk gaat er niets mogelijk zijn tot 2032-2035. Er moeten simpelweg teveel kabels vervangen en toegevoegd worden in het netwerk van de netbeheerders met stroperige processen voor het verkrijgen van vergunningen. Dat de hele economie stil dreigt te vallen lijkt niemand iets te kunnen schelen.

Gelderland heeft als netbeheerder Liander, maar in Utrecht is het niet veel beter. Ook Stedin kampt met hele grote problemen in het overgrote gedeelte van zijn netwerk. In Noord-Holland is wel ruimte gekomen, maar daarvan is de verwachting dat het binnen enkele weken opgesoupeerd zal zijn.

Hoe ga je daarmee om? Van Rijkswege wordt je verplicht om van het gas af te gaan en te gaan verwarmen door middel van een warmtepomp (die erg veel elektriciteit verbruikt) en mag over een paar jaar geen auto meer kopen met een verbrandingsmotor. Zo maar even 2 “dingetjes” die hele forse impact zullen hebben in de behoefte aan elektriciteit. Dan hebben we nog niet gesproken over de normale groei van je bedrijf! Stel dat morgen die klant bij je voor de deur staat waar je al jaren mee bezig bent om hem binnen te halen en je NEE moet verkopen omdat je de productie niet op kan voeren door beperkingen vanuit de netbeheerder… Doodzonde natuurlijk!!

Op wekelijkse basis worden we inmiddels betrokken bij deze vraagstellingen! Meestal begint het bij het verzoek om een zwaardere aansluiting aan te vragen om toch te kunnen groeien waarbij het gesprek al snel een andere wending neemt. Natuurlijk wil je door met je bedrijf en meewerken aan de verplichte verduurzaming van onze omgeving, maar hoe kun je dat doen als je niet meer elektriciteit kan afnemen? Geloof het of niet, maar er zijn echt oplossingen om wel door te kunnen!!

Door kritisch te kijken naar je bedrijfsvoering, de verbruiksmomenten goed in kaart te brengen en jezelf af te vragen of het nou echt zo belangrijk is om alle elektrische auto’s tegelijk volop op te laden kun je vaak al wat ruimte vinden, maar de echte oplossing lijkt zover weg. En toch, is hij in de regel binnen handbereik.

Meten is weten!! We hebben het allemaal geleerd vroeger. Maar waarom doen we dat dan niet als je met degelijke grote uitdagingen zit? Vaak is de echte reden dat het lastig wordt gevonden om overzicht te krijgen in de stromen van verbruik en wordt gedacht dat er toch geen oplossing mogelijk is. Ik zal de spoiler vast geven…….. ABSOLUUT NIET WAAR!

Zelfs met de bestaande aansluiting van je bedrijfspand is vaak vele malen meer mogelijk dan in eerste instantie wordt gedacht. De oplossing moet vaak worden gezocht in een goede inregeling van machines, verwarming en koeling en opladen van voertuigen. Deze inregeling kan volledig automatisch en dynamisch worden aangestuurd om te kunnen reageren op veranderende omstandigheden waardoor je niet in het donker komt te zitten.

Is het alleen mogelijk om een kleinverbruiksaansluiting te krijgen van maximaal 3×80A terwijl je eigenlijk de behoefte hebt aan die grootverbruiksaansluiting van 3×250A? Zelfs dan zijn er gewoon oplossingen in de markt verkrijgbaar om toch door te kunnen met je bedrijf en je niet af te laten remmen door de onmogelijkheden van congestie. Door de inzet van een BESS (Battery Energy Storage System) oftewel een accu is tegenwoordig onwijs veel mogelijk. Door deze in te zetten tijdens de kantooruren ter ondersteuning van de installatie en op te laden als iedereen naar huis is zijn er zelfs volop mogelijkheden tot het verlagen van de inkoopkosten voor elektriciteit terwijl je overdag nergens rekening mee hoeft te houden. Koppel deze vervolgens aan de zonnepanelen die op je dak liggen en de mogelijkheden worden ineens eindeloos!

Congestie is dus wel degelijk op te lossen, alleen is het traject wat ingewikkelder dan het simpelweg aanvragen van die nieuwe aansluiting met veel meer vermogen. Het is alleen wel maatwerk, waarbij goed onderzoek nodig is en goed moet worden nagedacht over hoe je dit soort apparaten gaat inzetten en gaat gebruiken. Met serieuze accu’s is het daarnaast geen goed idee om dit zelf uit te gaan werken, omdat er zoveel variabelen zijn waarmee rekening moet worden gehouden. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld in de provincie Utrecht subsidies mogelijk die de onderzoekskosten en realisatiekosten van dergelijke systemen serieus ondersteunen waardoor je veel minder zelf hoeft te investeren. Neem dus een goede partij in de hand om je hierin te begeleiden!

Natuurlijk…. wij kunnen je daarmee probleemloos helpen. Wil je meer weten over het maximaliseren van je huidige aansluiting of het uitbreiden van je systeem door middel van accu’s? Neem gerust contact op voor een kop koffie!

Admin - 12:22:48 | Een opmerking toevoegen